Odměňování dle výkonnosti : vliv užívání systému na pracovní spokojenost a motivaci zaměstnanců - Pisaleva, Ekaterina (2024)
Hlavním cílem bakalářské práce je provést analýzu přístupů k odměňování dle výkonnosti v konkrétním podniku a zhodnotit jejich vliv na motivaci a pracovní spokojenost zaměstnanců. Teoretická část obsahuje podrobnou analýzu odborných zdrojů k tématům odměňování, výkonnosti a motivace. Teoretické poznatky jsou aplikovány v praktické části a na základě toho je provedena analýza stávajícího systému odměňování ve vybrané firmě zabývající se výrobou železobetonových konstrukcí. Další empirický výzkum mezi pracovníky je realizován s cílem posoudit, jak stávající systém ovlivňuje motivaci a pracovní spokojenost zaměstnanců. Otázky jsou rozděleny do tří bloků, které hodnotí úroveň motivace, spokojenosti s prací a vnímání systému odměňování mezi zaměstnanci. V závěrečné části jsou popsány výsledky výzkumu a navržena možná zlepšení existujícího systému odměňování ve firmě.