Odměňování dle výkonnosti : vliv užívání systému na pracovní spokojenost a motivaci zaměstnanců - Pisaleva, Ekaterina; Knorová, Kateřina; Petera, Petr, 1976-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Hlavním cílem bakalářské práce je provést analýzu přístupů k odměňování dle výkonnosti v konkrétním podniku a zhodnotit jejich vliv na motivaci a pracovní spokojenost zaměstnanců. Teoretická část obsahuje podrobnou analýzu odborných zdrojů k tématům odměňování, výkonnosti a motivace. Teoretické poznatky jsou aplikovány v praktické části a na základě toho je provedena analýza stávajícího systému odměňování ve vybrané firmě zabývající se výrobou železobetonových konstrukcí. Další empirický výzkum mezi pracovníky je realizován s cílem posoudit, jak stávající systém ovlivňuje motivaci a pracovní spokojenost zaměstnanců. Otázky jsou rozděleny do tří bloků, které hodnotí úroveň motivace, spokojenosti s prací a vnímání systému odměňování mezi zaměstnanci. V závěrečné části jsou popsány výsledky výzkumu a navržena možná zlepšení existujícího systému odměňování ve firmě.
Vedoucí práce: Kateřina Knorová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses