Okamžité platby pohledem českých klientů a bank - Frydrych, Matěj (2024)
Bakalářská práce se zabývá mezibankovním platebním stykem a možnosti placení pomocí okamžitých plateb. V jednotlivých kapitolách je vysvětleno, co taková okamžitá platba znamená, kdy začaly být poprvé dostupné na českém trhu a diference od plateb odlišných. Téma je zvláště relevantní kvůli probíhající debatě v rámci Evropské unie ohledně zavedení regulace, která by nařizovala bankám poskytovat pro své zákazníky tyto druhy plateb v euru za přiměřený poplatek. V práci jsou diskutovány náklady na provedení těchto plateb a případné poplatky přenášené na klienty. Dále je pomocí dotazníkového šetření zkoumáno, zda klienti okamžité platby znají a používají, a nakolik je tato služba pro ně důležitá.