FENOMÉN BYROKRACIE A JEJÍHO ROZRŮSTÁNÍ VE VEŘEJNÉM SEKTORU ČR SE ZAMĚŘENÍM NA BYROKRATIZACI ČINNOSTÍ ČESKÝCH UNIVERZIT - Kozák, Jan, 1990-; Ševčík, Miroslav, 1958-; Pavlík, Ján, 1956-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2024)
Cílem předložené disertační práce je přispět k analýze fenoménu byrokracie zkoumáním rozsahu veřejného sektoru v České republice se zvláštním zřetelem k byrokratizaci univerzit a vysokých škol. Práce má také za cíl představit v komprimované podobě literární rešerši relevantní literatury k problematice byrokracie, která je důležité pro ekonomickou teorii byrokracie. V práci jsou představeny hlavní myšlenky A. Smitha, G. W. F. Hegela, K. Marxe, M. Webera a dalších, které předcházely první ucelené ekonomické teorii byrokracie, kterou formuloval L. von Mises. Praktická část je zaměřena na analýzu výdajů státního rozpočtu (SR) a počtu zaměstnanců, kteří poléhají přímé vládní regulaci. V období 2002-2022 vzrostly nominálně výdaje státního rozpočtu o více než 164,4 %, přičemž počet zaměstnanců evidovaných v SR byl v roce 2022 pouze o 1,2 % vyšší než v roce 2003. Ve sledovaném období nicméně došlo k nárůstu podílu počtu zaměstnanců evidovaných v SR na produktivním obyvatelstvu, což částečně naznačuje vytěsňování soukromého sektoru veřejným sektorem. V další části práce jsou analyzovány výsledky dotazníkového šetření; téměř 85 % se domnívá, že se v průběhu jejich působení na akademické půdě zvýšila administrativní zátěž vysokých škol. Na základě komparace výsledků se zahraničním výzkumem dochází autor k závěru, že čeští akademici jsou relativně více zatíženi administrativou, než je tomu např. v USA, Německu, Itálii, Norsku či Finsku. Byrokratizace českých vysokých škol a univerzit mimo jiné způsobuje, že akademičtí pracovníci se nemohou dostatečně věnovat aktivitám, které by měly být primárním posláním svobodných univerzit, tj. výuka, věda a výzkum
Vedoucí práce: Miroslav Ševčík
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor disert. práce]; disertace; dissertations