Mediální plánování a uživatelská angažovanost u profilů vysokých škol na Instagramu - Gunina, Daria; Kincl, Tomáš, 1979-; Eger, Ludvík; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Cílem tohoto výzkumu je zjistit a vyhodnotit, jak vybrané aspekty mediálního plánování ovlivňují angažovanost uživatelů na instagramových profilech vysokých škol a jakou roli hraje typ vysokoškolské instituce. Na základě literární rešerše jsou vyvozeny vztahy a směry vztahů mezi zkoumanými konstrukty a formulovány výzkumné předpoklady pro empirický výzkum. Tato práce zkoumá, jak frekvence publikování instagramových příspěvků vysokými školami, rozvržení a časování příspěvků, jejich formát a barevnost ovlivňují lajkování a komentování příspěvků uživateli. Dále zkoumá, jak jsou tyto vztahy ovlivněny popularitou instagramového profilu vysoké školy, typem vysoké školy a časovým obdobím. Kvantitativní výzkum vychází z primárních reálných dat získaných z oficiálních instagramových profilů vysokých škol působících v České republice. Bylo zjištěno, že vlivy jednotlivých aspektů mediálního plánování na lajkování a komentování se nejenže liší ve své síle, směru a významnosti, ale dokonce se v některých případech liší ve své (ne)přítomnosti. Dále byly odhaleny odlišnosti ve výsledcích na různých úrovních granularity výzkumu. Bylo také zjištěno, že popularita instagramového profilu vysoké školy, typ vysokoškolské instituce a časové období moderují vliv některých aspektů mediálního plánování na angažovanost uživatelů Instagramu, tj. vystupují v roli kvazimoderátorů ve vztahu mezi mediálním plánováním a angažovaností uživatelů. Výzkum je originální a přináší nové relevantní poznatky, a tím přispívá ke komplexnímu pochopení faktorů ovlivňujících angažovanost uživatelů s instagramovými příspěvky vysokých škol a k rozšíření současného stavu poznání.
Vedoucí práce: Tomáš Kincl
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor disert. práce]; disertace; dissertations