Komparace formy nájemního a vlastního bydlení - Shcherbina, Marina; Přibil, Jiří, 1977-; Bína, Vladislav, 1979-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Práce vytváří výpočetní model pro porovnání koupě nemovitosti a bydlení v nájmu. Analyzuje hodnoty vstupující do tohoto výpočtu a na základě této analýzy představuje současný a očekávaný budoucí vývoj těchto hodnot a modeluje konkrétní příklady. Práce ukázala, že navzdory převážejícímu názoru není koupě nemovitosti vždy výhodnější než bydlení v nájmu. Zároveň kalkulace ukazují že i poměrně malé změny v hodnotách jako jsou růst cen nemovitostí či inflace mají v delším období výrazný dopad na ziskovost jednotlivých variant. Doporučení na základě této analýzy a kalkulací je nekupovat na úvěr nemovitost v roce 2023, ale raději bydlet v nájmu a počkat na zlepšení ekonomických ukazatelů v příštích dvou letech. Poté by bylo vhodné aktualizovat vstupní hodnoty, podle současných předpokladů ale bude po cca dvou letech výhodnější koupit nemovitost.
Vedoucí práce: Jiří Přibil
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses