Josef Pekař, ideolog kontrarevoluce - Pachta, Jan, 1906-1977 (Časové studie Nové Mysli, 1948)
Kritická marxistická interpretace historika Josefa Pekaře a jeho historických a politických názorů, prezentovaná jako ideologie kontrarevoluce.