Mezinárodní mobilita a terciární vzdělávání v EU – implikace pro Českou republiku - Grebe, Eva; Hnát, Pavel, 1981-; Jarošová, Eva, 1955-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Disertační práce zkoumá dopad mezinárodní mobility na terciární vzdělávání v rámci Evropské unie s důrazem na důsledky pro Českou republiku. Zaměřuje se na ověření kompetencí získaných studenty Fakulty mezinárodních vztahů Vysoké školy ekonomické v Praze (FMV) prostřednictvím mezinárodní mobility a zhodnocení, zda tyto kompetence odpovídají současným požadavkům na zaměstnance. Cílem práce je nejen ověřit a zhodnotit tyto kompetence, ale také formulovat doporučení pro české vysoké školy s ekonomickým zaměřením a výukou cizích jazyků. Disertace odpovídá na dvě klíčové výzkumné otázky: Jaké konkrétní kompetence získávají studenti prostřednictvím mezinárodní mobility v rámci terciárního vzdělávání a odpovídají tyto kompetence aktuálním požadavkům trhu práce? A jak se kompetence získané studenty FMV prostřednictvím mezinárodní mobility shodují s aktuálními požadavky zaměstnavatelů na pracovním trhu v České republice? Výzkum zahrnuje analýzu relevantní literatury a kvalitativní šetření doplněné o hloubkové rozhovory, a jeho záměrem je přispět k vědecké a společenské debatě mezi zaměstnatelností a dovednostmi absolventů terciárního vzdělávání, především těch v oblasti mezinárodních ekonomických a mezinárodních vztahů, které FMV nabízí. Z analýzy literatury vyplynula mezera v poznání (tzv. knowledge gap) o znalosti (zmapování) evropské mobility studentů i chybějící pokusy o shromáždění a přehled studií o mobilitě studentů v Evropě. Disertační práce tak přináší cenný příspěvek k pochopení významu mezinárodní mobility v kontextu terciárního vzdělávání a jeho implikací pro Českou republiku, poskytující strategické náhledy pro vzdělávací instituce, zaměstnavatele a samotné studenty ve snaze zlepšit adaptabilitu a konkurenceschopnost absolventů na dynamicky se měnícím trhu
Vedoucí práce: Pavel Hnát
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní ekonomické vztahy [obor disert. práce]; disertace; dissertations