Komparativní analýza dvou vybraných světových zajišťoven - Samková, Leontýna; Tisová, Petra; Poul, Ondřej; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Autorka představuje podstatu zajistného trhu se zaměřením na jeho historii, hlavní účely a základní dělení. Pro komparaci jsou vybrány dvě světové zajišťovny z žebříčku deseti největších světových zajišťoven dle hrubého předepsaného pojistného. Jedná se o trh Lloyd’s z Velké Británie a francouzskou zajišťovnu SCOR. V rámci komparativní analýzy je stanoveno sedm ukazatelů, které jsou hodnoceny především na základě informací z výročních zpráv a dostupných údajů od ratingových agentur. V případě, že ukazatel vykazuje vzhledem k předchozím letům výrazně nižší nebo vyšší hodnoty, jsou hledány příčiny tohoto výkyvu. Z hodnocených aspektů dosáhla ve čtyřech případech lepších výsledků zajišťovna SCOR. Na konci práce autorka nabízí svůj pohled a zamyšlení nad vlivem globální pandemie Covid-19 na vybrané zajistné společnosti.
Vedoucí práce: Petra Tisová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: bankovnictví a pojišťovnictví [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses