Efektivní vymáhání práva na ochranu hospodářské soutěže - Vaňkátová, Tereza; Boháček, Martin, 1947-; Petr, Michal; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Předkládaný text je pokusem o vědecké zpracování optimální kombinace postihů za porušení kartelového práva v České republice, která zajistí účinnou prevenci omezující uzavírání zakázaných dohod. Výsledky této disertační práce, budou-li implementovány do praxe, by měly vést k zajištění spravedlivé a otevřené hospodářské soutěže a celkově ke kultivaci soutěžního prostředí v ČR. Cílem každého soutěžitele je získat co nejvyšší podíl na trhu a s tím spojené co nejvyšší zisky. V praxi tak často dochází mezi soutěžiteli k praktikám porušujícím pravidla hospodářské soutěže. Jednou z nich je uzavření kartelové dohody, jejíž účastníci nejsou vystaveni tržním vlivům, zvyšují ceny produktů či služeb nad tržní úroveň, omezují inovace, nesnaží se redukovat náklady a tím zvyšovat efektivitu. Politici, právníci, i ekonomové si pak musí klást normativní otázku: Jak by měly být vymáhací mechanismy nastaveny, aby bylo na trhu dosaženo účinné hospodářské soutěže? Cílem soutěžního práva není pouhé ukládání vysokých pokut či ukládání trestů odnětí svobody pro osoby odpovědné za protisoutěžní jednání, tedy v podstatě pouhé zpětné zdaňování škodlivého jednání. Soutěžní právo primárně usiluje a musí usilovat o odstrašení, a tím o prevenci zakázaného jednání v oblasti hospodářské soutěže. Cílem této disertační práce je tak posoudit, jak by měly být v České republice nastaveny mechanismy pro vymáhání pravidel na ochranu hospodářské soutěže, aby bylo dosaženo účinné prevence protisoutěžního jednání. Práce využívá poznatků ekonomické teorie kriminality Garyho Backera, dle které je nutné, aby se porušení práva potenciálním zločincům nevyplatilo. Výsledky disertační práce přispívají k dosavadnímu výzkumu v oblasti českého soutěžního práv
Vedoucí práce: Martin Boháček
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: obchodní a mezinárodní hospodářské právo [obor disert. práce]; disertace; dissertations