Výkaznictví informací o intelektuálním kapitálu se zaměřením na determinanty jeho úrovně - Kučera, Martin; Dvořáková, Dana, 1966-; Šoljaková, Libuše; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2024)
Disertační práce se zaměřuje na oblast intelektuálního kapitálu a související výkaznictví informací. V úvodu disertační práce byly stanoveny dva základní cíle. Prvním cílem je charakterizovat a vymezit koncept intelektuálního kapitálu, a dále provázat výkaznictví informací o intelektuálním kapitálu s účetním a nefinančním výkaznictvím. Druhým cílem je vyhodnotit aktuální přístupy organizací k výkaznictví informací o intelektuálním kapitálu a odhalit charakteristické rysy organizací ovlivňující úroveň výkaznictví informací o intelektuálním kapitálu. Pro dosažení cílů práce bylo využito rešerše literatury a vlastního výzkumu. Disertační práce je členěna do čtyř kapitoly, kdy první kapitola vymezuje intelektuální kapitál, druhá kapitola se zaměřuje na oblast motivace organizací při dobrovolném zveřejňování informací o intelektuálním kapitálu a návazně třetí kapitola vymezuje regulatorní aspekty výkaznictví, které mají vliv na oblast intelektuálního kapitálu. V čtvrté kapitole bylo využito obsahové analýzy a regresní analýzy pro odhalení současné praxe ve vykazování informací o intelektuálním kapitálu a faktorů, které ovlivňují úroveň výkaznictví. V rámci provedeného výzkumu bylo zjištěno, že organizace se vykazování informací o intelektuálním kapitálu cíleně nevěnují a zveřejněné informace jsou požadovány standardy a rámci, které se primárně zaměřují na jiné oblasti. Jako významné determinanty úrovně zveřejněných informací byly odhaleny především velikost, odvětví působení a faktor času.
Vedoucí práce: Dana Dvořáková
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: účetnictví a finanční řízení podniku [obor disert. práce]; disertace; dissertations