Analýza faktorů ovlivňujících budoucí kariéru absolventů gymnázií v České republice - Hovořáková, Eva (2024)
Cílem disertační práce je identifikovat klíčové faktory ovlivňující budoucí kariéru českých absolventů gymnázií. Disertační práce zkoumá specifika nově nastupující generace známé jako Generace Z (pro účely této práce mladí lidé narození v roce 2000 a později). Zdá se, že specifičnost Generace Z je dána především její expozicí technologiím od raného věku. Ta může ovlivňovat nejen způsob komunikace mladých lidí, ale také jejich hodnoty, kariérová očekávání a životní styl. Data byla sbírána prostřednictvím dotazníku, jehož součástí byly mimo jiné validované a do českého prostředí adaptované škály – Inventář životních hodnot, škála Kariérové přizpůsobivosti a škála Kariérové odolnosti. Vzorek zahrnoval 804 středoškoláků v posledním ročníku studia gymnázia. Data byla analyzována pomocí statistického softwaru SPSS s použitím explorativní faktorové analýzy, korelační analýzy a analýzy rozptylu. Výsledky analýzy odhalily významné vztahy mezi kariérovou přizpůsobivostí, kariérovou odolností, hodnotovou orientací a kariérním očekáváním. Výsledky studie také popisují, jak respondenti vnímají ideální pracoviště, jejich hlavní priority při výběru zaměstnání, očekávaný pracovní potenciál a kariérní aspirace. Výsledky naznačují, že mladí lidé oceňují, když jim zaměstnavatel poskytuje možnost online komunikace jako důležitou součást jejich pracovních očekávání. V rámci pořadí hodnot z Inventáře vychází pro studenty gymnázií jako nejdůležitější hodnoty Finanční prosperita, Kreativita, Nezávislost a Prestiž. Žebříček životních hodnot dokládá význam hodnoty „Prestiž“ a ukazuje, jak důležitá je pro mladé lidi možnost sdílet úspěchy a zkušenosti online. Výstupy z dotazníkového šetření podpořily dosavadní výsledky zkoumání zaměstnatelnosti mla