Analýza ESG rizik v českém bankovním sektoru - Hajný, Martin (2024)
Práce se věnuje komplexní analýze přístupu k ESG problematice mezi významnými českými bankami. Zhodnocuje ESG rizika ve vztahu k tradičním bankovním rizikům a diskutuje problematiku ESG ratingu bank. Empirická část odhaluje, že české banky kotované na domácí burze jsou aktivnější v začleňování ESG do své operativy a strategie. Mateřské společnosti českých bank jsou v tématu ESG aktivnější než české burzovně nekotované banky. Zjištění naznačují, že pro zachování tržní pozice v reakci na regulatorní změny a očekávání veřejnosti je důležitý aktivní přístup k ESG.