Proces adaptace zaměstnance při relokaci v Česku - Pták, Radim; Procházka, Petr; Zachová, Daniela; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Diplomová práce je zaměřená na proces adaptace expatů v České republice a na problémy, se kterými se expat během adaptace setká. K dosažení cílů výzkumu jsem zvolil metodu hloubkových rozhovorů, která mi pomohla proniknout do života expatů a komplexně pochopit problémy, se kterými se setkávali, a jejich příčiny. Diplomová práce se zabývala třemi hlavními výzkumnými otázkami a osmi vedlejšími výzkumnými otázkami. V první výzkumné otázce jsem se ptal na nejtěžší překážky spojené s kulturními rozdíly pro expaty v České republice a výsledkem zkoumání bylo zjištění, že třemi největšími problémy jsou nevlídný přístup Čechů, jazyková bariéra a špatný zákaznický přístup. Ze druhé výzkumné otázky, kde jsem zjišťoval, podle jakých indikátorů hodnotí expaté úspěšnost svého pobytu, vyšlo najevo, že ve většině případů hodnotí expaté pobyt na základě získání nových pracovních kompetencí a osobní rozměr je při hodnocení pobytu v zahraničí často opomíjen. Ve třetí výzkumné otázce šlo o to, jak pobyt v zahraničí ovlivnil jejich osobní/rodinný život. Z výzkumu vyplynulo, že pobyt v České republice neměl na jejich osobní život negativní dopad, naopak se jejich rodinná situace často zlepšila pravděpodobně více, než kdyby čas v zahraničí nestrávili.
Vedoucí práce: Petr Procházka
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses