Enviromentální aspekty spotřebního chování a jejich role v individuální automobilové dopravě v rámci cestovního ruchu - Malá, Eliška; Vaško, Martin; Janeček, Petr; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Cestovní ruch je velmi dynamicky se rozvíjející odvětví. Kromě ekonomických i kulturních pozitiv s sebou nese i stinné stránky, například v podobě nadbytečných emisí z dopravy, které výrazně přispívají k oteplování planety. Evropská Unie proto v rámci projektu Zelená Dohoda pro Evropu (The European Green Deal) zavazuje členské státy, aby od roku 2050 ukončily výrobu automobilů se spalovacími motory. Nahradit je mají bezemisní vozy na alternativní pohony, mezi které v současnosti patří elektřina a vodík. Předpokládá se, že toto rozhodnutí bude mít výrazný vliv na spotřebitelské preference při výběru nového automobilu v blízké budoucnosti a zároveň lze předpokládat i změnu návyků při cestování na základě specifických technických parametrů bezemisních vozidel. Hlavním cílem práce je posouzení vlivu proenvironmentálního smýšlení spotřebitelů v oblasti elektromobility. K tomu je využit kvantitativní výzkum ve formě dotazníkového šetření založeného na teorii plánovaného chování. Výsledky jsou analyzovány pomocí regresní analýzy a komparace dat v softwaru IBM SPSS Statistics a následně modelovány v softwaru IBM SPSS Amos graphics. Přínosem práce je zhodnocení, jaké složky teorie plánovaného chování jsou ovlivněny proenvironmentálním smýšlením a jak silné jsou vazby mezi postoji, subjektivními normami, vnímanou kontrolou a záměry.
Vedoucí práce: Martin Vaško
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses