Disaster recovery & Contingency planning : Návrh pohotovostného plánu pre súkromného lekára - Kocáková, Nikoleta (2024)
Neistota je zdrojom rizík a neustále ovplyvňuje ciele organizácie. V dnešnej dobe sú dáta primárnym aktívom, ktoré si podniky chránia a preto musia byť pripravené na akékoľvek technologické narušenie. Informačné systémy si vyžadujú čoraz efektívnejšiu stratégiu pohotovostných plánov po havárii. Táto práca kladie dôraz na nedostatočne venovanú pozornosť plánovania pohotovostných plánov v oblasti informačných technológii. Práca približuje čitateľovi dôležitosť a význam pohotovostných plánov. Predstavuje koncept tvorby plánu na základe špeciálnej publikácie od Národného inštitútu pre štandardy a technológie (NIST). Publikácia NIST 800-34 poskytuje usmernenia a postupy na tvorbu a údržbu plánov obnovy podnikových činností a riadenia pohotovostných plánov. Formou prípadovej štúdie približuje konkrétny prípad súkromného lekára na Slovensku. Riadeným kvalitatívnym rozhovorom spoznávame jeho aktuálny stav a prostredie, v ktorom služby poskytuje. Analýzou dopadov identifikujeme kritické zdroje na základe hodnôt akceptovateľných prestojov. Výsledkom práce je zostavený pohotovostný plán a IT plány pre najkritickejšie systémy, ktoré dodržujú postupy plánovania podľa NIST. Zakončením prípadovej štúdie je hodnotenie lekára v pozitívnom duchu. Hlavným významom práce je predstaviť proces tvorby pohotovostného plánu a poukázať na dôležitosť aplikácie týchto plánov do zdravotníckeho sektora, kde dáta a procesy sú veľmi citlivou oblasťou.