Vstup českých potravinářských firem na britský trh - identifikovaná rizika a bariéry - Kordíková, Lucie; Šaroch, Stanislav, 1970-; Jedlinský, Jakub; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Diplomová práce se zabývá problematikou vstupu českých firem na britský potravinářský trh. Jejím primárním cílem je zmapovat obchodní aktivity vybraných subjektů a identifikovat významná rizika a bariéry spojené s jejich působením na trhu. Teze se zaměřuje na malé a střední potravinářské subjekty využívající odborné asistence londýnské pobočky CzechTrade. Představeny jsou jejich důvody vstupu na trh, exportní strategie i způsoby hledání distribuční sítě. Sekundárním cílem práce je na základě získaných výpovědí poskytnout ucelený přehled překážek, kterým v současnosti čelí čeští potravináři, a zhodnotit tak jejich dosavadní postavení v regionu. Pro účely analýzy byla zvolena kombinovaná metoda kvalitativního a kvantitativního výzkumu. Kvalitativní výzkum vycházel z polostrukturovaných rozhovorů, jež se uskutečnily během období duben–listopad 2023. Přepis a následné kódování výpovědí byly zpracovány pomocí softwaru MAXQDA24 Analytics Pro s cílem adekvátní interpretace a vyhodnocení dat. Kvantitativní část byla sestavena prostřednictvím matice rizik, která evaluovala jejich celkovou závažnost a následně předložila kroky k mitigaci pravděpodobných následků. Závěry výzkumu nasvědčují, že náročnost vstupu souvisí především s vyšší cenou českých potravinářských produktů, rostoucí saturací trhu a viditelnou mírou uzavřenosti Britů vůči importovaným značkám, což doléhá na celkovou konkurenceschopnost české produkce. Situaci vývozců dále prohlubuje významné působení spotřebitelského etnocentrismu, časté odmítnutí spolupráce ze strany potenciálních partnerů a problematické hledání vhodné distribuční sítě.
Vedoucí práce: Stanislav Šaroch
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses