Politika soudržnosti v EU a ČR mezi obdobími 2007 - 2013 a 2014 - 2020 se zaměřením na zaměstnanost a trh práce. - Nebeská, Olga (2024)
Práce je zaměřená na fondy Evropské unie využívané v rámci politiky soudržnosti, a to zejména v oblasti zaměstnanosti a trhu práce. Cílem práce je ověření, zda zaměstnanost a trh práce mají v rámci politiky soudržnosti rostoucí podporu a zda dochází k posunu od dotačního uvažování směrem k modernějším finančním nástrojům. Práce je rozdělena do sedmi kapitol. Hlavní důraz je kladen na analýzu programového období 2007 – 2013 a 2014 – 2020 v oblasti trhu práce a zaměstnanosti v ČR a komparace na základě vybraných kritérií v posledních dvou závěrečných kapitolách. Kontext komparovaných dvou programových období je doplněn i o náhled na vývoj politiky soudržnosti, vč. regionálních rozvojových programů jako předchůdců dnešních operačních programů. Část práce je věnována i reformním snahám o snížení administrativní náročnosti a zavedení nových prvků, orientovaných na vyšší efektivitu a výkonnost. Téma zaměstnanosti a trhu práce je spojeno s řadou důležitých strategických dokumentů na evropské úrovni, které jsou provázány do programování i realizace politiky soudržnosti.