Analýza trendů vývoje úmrtnosti na novotvary - Beranová, Alžběta (2024)
Diplomová práce se zabývá analýzou úmrtnosti v České republice se zvláštním zaměřením na zhoubné novotvary. Analyzována jsou data o úmrtnosti dle věku, pohlaví a příčin úmrtí. Hlavními zdroji těchto dat jsou datové soubory z databáze Eurostatu. Údaje z Eurostatu jsou využity také za účelem mezinárodního srovnání úmrtnosti na vybrané typy zhoubných novotvarů mezi Českou republikou a vybranými evropskými státy. Jsou zde také analyzovány rizikové faktory vzniku zhoubných novotvarů, jejichž eliminace je cílem primární prevence, a rozsah screeningových programů, které jsou součástí prevence sekundární. Hlavním cílem práce je zpracování komplexní analýzy úmrtnosti v České republice dle pohlaví, věků a příčin a evaluace vlivu zhoubných novotvarů na celkovou úmrtnost. Pro účely analýzy jsou využity četné způsoby vizualizace úmrtnosti a také shluková analýza.