Analýza trendů vývoje úmrtnosti na novotvary - Beranová, Alžběta; Hon, Filip; Kubínková, Tereza; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Diplomová práce se zabývá analýzou úmrtnosti v České republice se zvláštním zaměřením na zhoubné novotvary. Analyzována jsou data o úmrtnosti dle věku, pohlaví a příčin úmrtí. Hlavními zdroji těchto dat jsou datové soubory z databáze Eurostatu. Údaje z Eurostatu jsou využity také za účelem mezinárodního srovnání úmrtnosti na vybrané typy zhoubných novotvarů mezi Českou republikou a vybranými evropskými státy. Jsou zde také analyzovány rizikové faktory vzniku zhoubných novotvarů, jejichž eliminace je cílem primární prevence, a rozsah screeningových programů, které jsou součástí prevence sekundární. Hlavním cílem práce je zpracování komplexní analýzy úmrtnosti v České republice dle pohlaví, věků a příčin a evaluace vlivu zhoubných novotvarů na celkovou úmrtnost. Pro účely analýzy jsou využity četné způsoby vizualizace úmrtnosti a také shluková analýza.
Vedoucí práce: Filip Hon
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses