Automatizace vývoje webových aplikací v Ruby on Rails - Čech, Jiří; Dudáš, Marek; Vojíř, Stanislav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato diplomová práce se zaměřuje na problematiku automatizace webových aplikací v Ruby on Rails a představuje ucelený postup, jak se s tímto náročným tématem vypořádat. Hlavním cílem práce je vytvořit skript šablony, který dokáže vygenerovat webovou aplikaci v Ruby on Rails, která bude využívat moderní technologie a bude v souladu s nejlepší praxí. Dílčím cílem práce je provést analýzu problémů spojených s generováním webových aplikací a posledním dílčím cílem je analýza možností využití UML diagramů pro generování webových aplikací. Prostřednictvím metodiky Design Science Methodology byla provedena analýza současného stavu v oblasti automatizace vývoje, což vedlo k identifikaci hlavních překážek, zejména v transformaci návrhů modelů aplikací do zdrojového kódu. Rovněž byla provedena analýza možností využití UML diagramů pro generování webových aplikací. V práci byl následně navržen systém pro generování webových aplikací na základě UML diagramů tříd, s využitím nástroje PlantUML a Ruby syntaktického analyzátoru. Implementace tohoto systému, který respektuje nejlepší praktiky vývoje MVC aplikací a objektově orientovaného programování, umožnila vytvoření skriptu pro generování zdrojového kódu. Vygenerovaná aplikace byla nasazena a testována v produkčním prostředí, kde splnila základní požadavky, avšak je třeba ji považovat za prototyp vhodný pro další rozvoj. Výsledky práce ukazují, že ačkoliv je plná automatizace náročná a zdrojově nákladná, poskytnutý postup nabízí značné úspory času a usnadnění práce vývojářům, a může sloužit jako solidní základ pro další výzkum a vývoj v této oblasti.
Vedoucí práce: Marek Dudáš
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: znalostní a webové technologie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses