Migrace jako politické téma v České a Slovenské republice - Řepková, Klára (2024)
Diplomová práce zkoumá za využití metod historické diskurzivní analýzy to, jakým způsobem a v jakých kontextech bylo v rámci předvolebních kampaní v České republice a na Slovensku komunikováno téma mezinárodní migrace. Předmětem zkoumání byly parlamentní volby 2017 a 2021 v případě ČR a v letech 2016 a 2020 v případě Slovenska a v jejich rámci strany, kterým se podařilo překročit potřebnou procentní hranici k získání poslaneckých mandátů. Práce analyzuje jejich volební programy a vystoupení jejich lídrů ve veřejnoprávních televizních debatách a získaná data porovnává jak mezi zeměmi, tak z hlediska mezičasového posunu.