Vliv apriorní informace na záměr spotřebitele ke koupi elektrovozidla - David, Jakub (2024)
Diplomová práce se zabývá vlivem apriorních informací v rámci záměru spotřebitele ke koupi nového vozidla. Výzkum apriorních informací je postaven na částečné replikaci německé studie „Understanding the impact that potential driving bans on conventional vehicles and the total cost of ownership have on electric vehicle choice in Germany“ od autorů Letmatheho a Suaresové (2020). Vlastní řešení této práce je navrženo za pomocí aplikace Black Box modelu, který zobrazuje vzájemné vztahy mezi spotřebitelskými predispozicemi, situačními vlivy a rozhodováním spotřebitele. Cílem této práce je zjistit vliv apriorní informace na záměr spotřebitele ke koupi elektrovozidla. Pro vyhodnocení je využita logistická regrese s metodou zobecněné odhadovací matice (GEE). Výsledky výzkumu dokazují, že existenci vztahu mezi apriorní informací v podobě rizika poklesu cen v rámci automobilu se spalovacím motorem a spotřebitelovo rozhodováním ve prospěch elektromobilu nelze prokázat. Nelze prokázat ani vztah mezi apriorní informací v podobě transparentních spotřebitelsky orientovaných nákladů na vlastnictví (TCOc) a spotřebitelovo rozhodováním ve prospěch elektromobilu. Statistická významnost je prokázána u vzájemného vlivu mezi pozitivními