Faktory ovplyvňujúce vnímanie pozitívnej a negatívnej diskriminácie na pracovisku - Riník, Martin (2024)
Bakalárska práca sa zaoberá vybranými faktormi a ich vplyvom na vnímanie pozitívnej a negatívnej diskriminácie na pracovisku. Výskum je primárne zameraný na tri faktory, a to pohlavie, vek a sociálna vzdialenosť, vymedzené prostredníctvom teórie sociálnej identifikácie. Bakalárska práca oboznamuje čitateľa so základnými právnymi pojmami súvisiacimi s problematikou diskriminácie, ako aj psychologickým pohľadom na vnímanie človeka. Praktická časť tejto práce zisťuje vnímanie spravodlivosti a nespravodlivosti v oblasti pozitívnej, ako aj negatívnej diskriminácie ovplyvnené vybranými faktormi. Potrebné dáta sú získané dotazníkovým šetrením a následne vyhodnotené za pomoci viacnásobnej lineárnej regresie. Výskum poukazuje na odlišnosti vnímania danej diskriminácie ovplyvnené zvolenými faktormi.