Konstrukce vhodného prediktivního modelu a predikce cen bytů ve vybraných regionech - Hátle, Ondřej (2024)
Diplomová práce se zabývá bydlením, které je společensky významným téma-tem, jež má jedinečný ekonomický, psychologický, sociologický i symbolický význam. Cílem práce je navržení spolehlivého modelu predikce cen bytů v České repub-lice a jejích vybraných regionech v horizontu 10 let. V rámci literární rešerše jeposkytn ut vhled do problematiky bydlení v České republice, kde je dbáno především na vlastnické bydlení a jeho zasazení do kontextu EU. V rámci vý-sledků práce je testováno několik modelů pro predikci cen bytů, přičemž vhod-ným modelem je zvolen modelARIMA (p,d,q). Na základě tohoto modelu jsou predikovány ceny bytů ve vybraných regionech, a to v Praze, Středočeském a Jihočeském kraji a České republice. Přínos diplomové práce spočívá v navržení prediktivního modelu cen bytů, který lze i nadále využít k obdobným účelům a k samotné predikci, jež čtenář práce může použít jako výchozí data při životním i investičním rozhodnutí týkajícího se koupě bytu. V České republice se jedná o málo probádané téma a tato diplomová práce může sloužit jako jeden ze zá-kladních stavebních kamenů dalšího výzkumu.