Regionální disparity v dostupnosti vlastnického bydlení v ČR pod vlivem hypotečního trhu - Bečvář, Martin (2024)
Cílem diplomové práce bylo zjistit, jakým způsobem se v jednotlivých krajích ČR vyvíjela finanční dostupnost pořízení vlastnického bydlení financovaného formou hypotečního úvěru, a identifikovat případné disparity. Diplomová práce se také zabývala otázkou, jaký vliv má na finanční dostupnost pořízení vlastnického bydlení situace na hypotečním trhu (úrokové sazby). Komparativní analýza problematiky byla provedena v období 2015 až 2022. Řešení bylo realizováno skrze vytvoření typizovaných modelových domácností, pro které bylo zjišťováno nákladové břemeno v souvislosti s vlastnickým bydlením (indikátorová metoda). Výzkumu se podařilo naplnit jeho cíle – byly odhaleny a analyzovány výrazné disparity mezi kraji (Praha, Středočeský, Jihomoravský, Ústecký a Moravskoslezský kraj). Zatímco vliv úrokových sazeb na ceny nemovitostí se nepodařilo potvrdit ani vyvrátit, jejich vliv na samotnou dostupnost pořízení vlastnického bydlení byl jednoznačně potvrzen.