Regionální disparity v dostupnosti vlastnického bydlení v ČR pod vlivem hypotečního trhu - Bečvář, Martin; Vopátek, Jiří; Dvořák, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Cílem diplomové práce bylo zjistit, jakým způsobem se v jednotlivých krajích ČR vyvíjela finanční dostupnost pořízení vlastnického bydlení financovaného formou hypotečního úvěru, a identifikovat případné disparity. Diplomová práce se také zabývala otázkou, jaký vliv má na finanční dostupnost pořízení vlastnického bydlení situace na hypotečním trhu (úrokové sazby). Komparativní analýza problematiky byla provedena v období 2015 až 2022. Řešení bylo realizováno skrze vytvoření typizovaných modelových domácností, pro které bylo zjišťováno nákladové břemeno v souvislosti s vlastnickým bydlením (indikátorová metoda). Výzkumu se podařilo naplnit jeho cíle – byly odhaleny a analyzovány výrazné disparity mezi kraji (Praha, Středočeský, Jihomoravský, Ústecký a Moravskoslezský kraj). Zatímco vliv úrokových sazeb na ceny nemovitostí se nepodařilo potvrdit ani vyvrátit, jejich vliv na samotnou dostupnost pořízení vlastnického bydlení byl jednoznačně potvrzen.
Vedoucí práce: Jiří Vopátek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses