Vztah mezi environmentálním postojem spotřebitele, vnímáním ekoznaček a ochotou platit za produkty označené ekoznačkami - Maryšková, Nikola; Pospíšil, Jan, 1983-; Dvořák, Jiří; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Cílem této práce je přispět k lepšímu porozumění chování spotřebitelů v oblasti ekologie a identifikovat způsoby, jakými může trh reagovat na rostoucí environmentální povědomí. Konkrétně předmětem této práce bylo zjistit, zda vizuální pozornost studentů vysokých škol vůči ekoznačkám na menstruačních pomůckách je mediátorem vztahu mezi environmentální postojem a ochotou studentů zaplatit za tyto šetrné produkty a zda mají jednotlivé proměnné mezi sebou statisticky významnou závislost. Data pro samotné testování byla shromážděna pomocí dotazníkové metody a metody řízeného experimentu. Tyto vztahy byly následně analyzovány pomocí lineární a vícenásobné mediační regrese. Výsledky ukázaly, že mediační efekt vizuální pozornosti byl potvrzen pouze u jedno ze tří testovaných produktů, ve všech případech byla však prokázána závislost ochoty platit na environmentálním postoji spotřebitelů.
Vedoucí práce: Jan Závodný Pospíšil
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses