Overturimus ve vybraných destinacích cestovního ruchu - Kolková, Monika (2024)
Tato diplomová práce se zabývá mírou overturismu ve vybraných destinacích a možnými přístupy k řešení této problematiky. Cílem diplomové práce je identifikace míry overturismu ve vybraných destinacích cestovního ruchu Jihočeského kraje s ohledem na zájmy a postoje rezidentů v destinaci a návrh řešení, které povedou k vyšší kvalitě života rezidentů vybraných destinací. V rámci literární rešerše jsou představeny relevantní teoretické koncepty a výzkumné přístupy. Metodika výzkumu se zaměřuje na výběr vhodných metod a provedení kvantitativního výzkumu pomocí online dotazníků, které jsou rozdistribuovány mezi obyvatele Třeboně a Českého Krumlova. Data z dotazníků jsou zpracována pomocí statistických metod a na základě této analýzy jsou diskutovány výsledky výzkumu a navrhována opatření pro zlepšení kvality života v daných destinacích. Výsledky této práce poskytnou důležité informace pro organizace destinačního managementu ke zlepšení kvality živo-ta rezidentů, snížení iritace rezidentů a návštěvnického managementu.