Význam vzdělávacích systémů pro inovativnost země se zaměřením na Nizozemí a Švédsko - Berková, Nikola; Jiránková, Martina, 1967-; Antal, Jarolím, 1986-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato diplomová práce pojednává o inovační politice a jejím vlivu na vzdělávání v Nizozemí a Švédsku. Cílem diplomové práce je zhodnotit a porovnat hlavní faktory vzdělávacích systémů Nizozemí a Švédska jako ekonomik, které jsou inovačními leadery. Nejprve jsou v práci uvedeny základní pojmy, které vysvětlují inovační politiku, jak tento pojem vznikl, co znamená a proč je důležité se o inovace zajímat. Uvedeny jsou zde také indikátory inovativnosti Nizozemí a Švédska. Druhá kapitola se zabývá školstvím jako celkem a investicemi do něj. Rozebrány jsou zde výsledky PISA a PIAAC testů, porovnány statistiky, co se počtu patentů či odborných publikací týče a v závěru je popsáno pedagogické a celoživotní vzdělávání. V poslední třetí kapitole je objasněna spolupráce vysokých škol a univerzit se sektorem průmyslu. Vylíčena je faktická výhodnost pro všechny zúčastněné strany i konkrétní příklady spolupráce. Dále jsou zde zmíněny celosvětově známé a uznávané univerzity. V závěru práce jsou ještě popsány jednotlivé nizozemské a švédské vědecké a technologické parky.
Vedoucí práce: Martina Jiránková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses