Souvislost otevřenosti ekonomiky a nerovnosti obyvatelstva v Chile - Kamalova, Alena; Jedlinský, Jakub; Šaroch, Stanislav, 1970-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Diplomová práce na téma Souvislost otevřenosti ekonomiky a nerovnosti obyvatelstva v Chile se zabývá především vývojem chilské ekonomiky a souvislosti její otevřenosti a nerovnosti obyvatelstva v zemi. Začátek práce definuje základní informace o Chile, dlouhodobý vývoj chilské ekonomické a politické situace, reformy Chicago Boys v 20. století a vývoj nerovnosti obyvatelstva v zemi. Následující část práce se zabývá zjištěním současné situace v zemi, hlavně sociální stránkou a důvody vysokého sociálního napětí. Později ve stejné části se zabýváme programem reforem presidenta Gabriele Borice, které jsou zaměřené na snížení sociálního napětí, včetně částečného znárodnění těžebních podniků. V poslední části práce je podrobně probrána otázka souvislosti nerovnosti obyvatelstva a otevřenosti ekonomiky. Na konci práci odpovídáme na otázku zda jsou reformy Gabriele Borice schopné, včetně znárodnění, příznivě ovlivnit nerovnost obyvatelstva v Chile.
Vedoucí práce: Jakub Jedlinský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses