Ochota investovat do vlastního zdraví - Kocmánková, Michaela (2024)
Diplomová práce se zabývá ochotou investovat do vlastního zdraví u dvou skupin respondentů. První skupinou jsou respondenti, kteří trpí neurologickými problémy – migrénami, a druhou skupinou respondenti bez migrény. Cílem mé diplomové práce je zjistit, jak moc jsou lidé ochotni investovat do svého zdraví. Jestli je ochota investovat do zdraví závislá na tom, zda člověk trpí zdravotním problémem či nikoliv, nebo zda se jedná o ženu či muže nebo to, zda je člověk ovlivnitelný svým věkem. Literární rešerše představuje pojem ekonomika zdraví spolu s investicemi do zdraví. Vymezuje determinanty zdraví, které ovlivňují naše zdraví pozitivním, ale i negativním způsobem. Zmíněné jsou i ukazatele zdraví a jako poslední popisuje neurologické problémy v oblasti bolesti hlavy migrén. Data pro diplomovou práci byla získána pomocí dotazníkového šetření. Respondenti, kteří trpí migrénami, byli osloveni přímo ve zdravotnickém zařízení, které se zabývá neurologickými problémy, a respondenti, kteří migrénami netrpí, byli osloveni prostřednictvím online dotazníku. Ve výzkumné části je využita metoda Time Trade-off, která využívá dotazníku EuroQol. Pomocí dat, která byla získána, je na začátku vyhodnocena deskriptivní statistika a poté dochází ke statistickému vyhodnocení hypotéz, které jsou v práci stanovené. K testování byly použity příslušné statistické testy vzhledem k povaze získaných dat a byl využitý statistický software IBM SPSS Statistics. Ze zjištěných výsledků lze říct, že věk je pro člověka rozhodující ohledně investice do zdraví.