Využítí honeypotů pro Cyber Threat Intelligence - Talašová, Ivana (2024)
Hlavním cílem této diplomové práce je získávat data z různých honeypot systémů, klasifikovat je a použít je pro doplnění MISPu – platformy pro sdílení informací o hrozbách. Pro splnění tohoto cíle je potřeba nainstalovat a nakonfigurovat prostředí pro honeypot systémy pro získávání dat. V teoretické části jsou popsány základní principy kybernetické bezpečnosti a vybrané metody kybernetických útoků. Další část je věnována Cyber Threat Managementu a jeho frameworkům a typům. Následně je rozebrána Cyber Threat Intelligence – její typy, životní cyklus, zdroje a způsoby využití v organizaci. Poslední část popisuje honeypoty, což je stěžejní téma pro praktickou část. Největším přínosem této diplomové práce je instalace a konfigurace dvou honeypotů, získávání dat a jejich následné doplnění do MISP platformy. Vytvořené honeypoty nabízí spoustu možností, jakým směrem je dále zaměřit nebo jaké konkrétní informace sbírat. Dále je také možné vytvořit v bezpečnostních systémech nová detekční pravidla, která budou pracovat s informacemi v platformě MISP. Tato diplomová práce může sloužit jako první krok pro další rozvoj aktivit v bezpečnostním týmu spojených s threat huntingem. Díky dosaženým výsledkům byly úspěšně splněny všechny cíle diplomové práce.