OSN a její role při řešení palestinsko-izraelského konfliktu během 2.Intifády - Nasserová, Karolina (2024)
Tato bakalářská práce zkoumá úlohu Organizace spojených národů (OSN) v palestinsko-izraelském konfliktu během druhé Intifády. Analyzuje, jak se OSN prostřednictvím mírových misí a mezinárodních rezolucí snažila řešit tento dlouhotrvající konflikt, a hodnotí efektivitu těchto snah. Práce kombinuje teoretické perspektivy s praktickou analýzou specifických iniciativ OSN, jako jsou Mitchellova zpráva a Roadmap míru, aby posoudila, zda a jak mohly přispět k mírovému řešení. Zvláštní pozornost je věnována politickým a strukturálním limitacím, které omezují úspěšnost OSN v konfliktních oblastech.