Udržitelnost luxusních módních značek z perspektivy vybraného segmentu spotřebitelů - Balášová, Marie; Olšanová, Květa; Semenenko, Vadim; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Diplomová práce zkoumá nákupní záměry spotřebitelů generace Z při nákupu udržitelných luxusních módních značek. K pochopení faktorů ovlivňující rozhodovací proces spotřebitelů je vytvořen výzkumný rámec vycházející z teorie plánovaného chování. Dle této teorie je nákupní chování ovlivněno postoji, subjektivními normami a vnímanou kontrolou chování. K získání primárních dat bylo zvoleno dotazníkové šetření, jehož respondenti byli plnoletí příslušníci generace Z, tedy osoby narozené mezi lety 1997 a 2006, a zároveň se jednalo o zákazníky luxusních značek. Celá tato generace je označována za perspektivní segment zákazníků luxusního průmyslu, jež klade velký důraz na téma udržitelného rozvoje. V závěru práce je zdůrazněna klíčová role všech tří složek k utváření záměrů nakupovat udržitelné luxusní módní značky. Zjištění ukazují, že subjektivní normy a vnímaná kontrola chování významně ovlivňují nákupní záměry této generace, zatímco postoje k udržitelné luxusní módě hrají roli vedlejší. Výsledky tohoto výzkumu by mohly pomoci luxusním módním značkám pochopit jednotlivé faktory ovlivňující nákupní záměry a chování této demografické skupiny a sladit své marketingové strategie s jejich hodnotami a preferencemi.
Vedoucí práce: Květa Olšanová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses