Analýza organizační kultury po změně vedení organizace - Golal, Monika; Hiršová, Miloslava, 1950-; Král, Pavel; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Diplomová práce se věnuje analýze organizační kultury po změně vedení. Cílem práce bylo zjistit míru rozdílu mezi vnímaným a optimálním stavem organizační kultury z pohledu zaměstnanců vybrané organizace a zároveň z pohledu minulého a současného vedení organizace. V teoretické části jsou charakterizovány klíčové pojmy související s organizační kulturou a jejími prvky, včetně definice základních modelů a spokojenosti s organizační kulturou. Výzkumná část diplomové práce zahrnovala analýzu vybrané organizace, kde došlo ke změně vedení. Sběr dat proběhl pomocí dotazníkového šetření, konkrétně pomocí modifikované verze dotazníku DOCS, který analyzoval čtyři dimenze organizační kultury (angažovanost, konzistence, adaptabilita, poslání) v současném vnímaném stavu i ve stavu považovaném za optimální. Získaná data byla zpracována pomocí popisných statistik a Wilcoxonova neparametrického párového testu, kdy bylo zjištěno, že v případě všech zkoumaných dimenzí organizační kultury byl potvrzen statisticky významný rozdíl mezi vnímaným současným a optimálním stavem z pohledu zaměstnanců a minulého vedení organizace. Naopak tomu bylo v případě současného vedení zkoumané organizace, kde se tento rozdíl neprokázal. Následně proběhla komparace zjištěných výsledků výzkumu. Na základě podrobné analýzy výsledků byly zodpovězeny výzkumné otázky a byla stanovena konkrétní doporučení pro vybranou organizaci.
Vedoucí práce: Miloslava Hiršová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses