Měření spokojenosti zaměstnanců jako klientů s Českou spořitelnou - Sieglová Rabasová, Helena; Sadílek, Tomáš; Chvátalová, Kateřina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Hlavním cílem práce je zjistit, jaká je spokojenost dlouhodobých zaměstnanců České spořitelny coby jejích klientů a jaké faktory na ni mají vliv, a zhodnotit, zdali loajalita a znalost bankovního sektoru ovlivňuje či neovlivňuje výši spokojenosti. Dále zjistit, zdali by v případě změny zaměstnání, byla i nadále Česká spořitelna využívána jako jejich hlavní banka. Dojde ke zhodnocení všech faktorů, které na tuto spokojenost působí a na základě získaných informací budou navržena vhodná doporučení. Měření bude probíhat na užším souboru respondentů. Výběrovým souborem jsou zaměstnanci pobočkové sítě v regionu Praha, kteří ve společnosti pracují minimálně 10 let.
Vedoucí práce: Tomáš Sadílek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: manažer obchodu [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses