Změny v obranné politice Německa po ruské invazi na Ukrajinu - Sztankó, Vladiszláva (2024)
Tato bakalářská práce zkoumá vývoj německé obranné politiky v reakci na probíhající změny mezinárodního bezpečnostního prostředí, zejména ve světle ukrajinské krize a ruské invaze na Ukrajinu v roce 2022. Tyto události významně ovlivnily evropský přístup k mezinárodní bezpečnosti a obraně a vyvolaly potřebu Německa jako vůdce evropských států a významného člena NATO přehodnotit svou roli a odpovědnost v oblasti obrany. Cílem práce je analyzovat, jak ruská invaze na Ukrajinu ovlivnila německou obrannou politiku se zaměřením na období po roce 2022. Bakalářská práce identifikuje klíčové změny v obranné politice a bezpečnostní strategii Německa a zdůrazňuje odpovědi na výzvy současného bezpečnostního prostředí. Práce si klade několik výzkumných otázek, například jak se mění důraz Německa na vojenskou bezpečnost v reakci na krizi na Ukrajině a jak se tyto změny odrážejí v oficiálních dokumentech, jako je Bílá kniha z roku 2016 a Směrnice o německé obranné politice z roku 2023