Využití nových technologií na trzích práce v reakci na demografické stárnutí v Japonsku a ČR - Cihlář, Matěj; Stuchlíková, Zuzana, 1979-; Bič, Josef; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato diplomová práce zkoumá nové technologie, resp. tzv. emerging technologies, konkrétně umělou inteligenci, robotiku a internet věcí, a možnosti jejich využití při řešení problémů spojených s demografickým stárnutím. Práce se soustředí především na oblast trhů práce a související potenciál technologií nahradit či zefektivnit lidskou práci. Práce v první kapitole představuje základní souvislosti a údaje ohledně stárnutí populace jako fenoménu a vybraných nových technologií. Ve druhé kapitole je provedena obecná analýza potenciálu zvolených technologií ve vztahu k nahrazování práce lidských pracovníků a naopak zvyšování její efektivity. Ve třetí kapitole je provedena komparativní studie Japonska a ČR. Autor dochází ke zjištění, že v obou zemích jsou silně zastoupeny z pohledu celkové zaměstnanosti sektory, ve kterých nelze jednoznačně a obecně predikovat jejich budoucí vývoj z pohledu vývoje nových technologií. V Japonsku jsou však oproti ČR relativně více zastoupeny sektory, u kterých byl identifikován silný potenciál technologií ve smyslu zvýšení efektivity lidské práce. Analýza zaměstnanosti seniorů ukazuje, že rozvoj technologií povede k pravděpodobně širšímu zapojení starších osob do práce ve zpracovatelském průmyslu, kde je pro ně v současnosti limitující především fyzická náročnost. Doporučením pro obě země je rozvíjet systémy vzdělávání napříč celou společností, neboť dispozice potřebnými dovednostmi je zásadní pro efektivní využití potenciálu nových technologií. Na závěry této práce je možné navázat v pracích věnovaných problematice udržitelnosti penzijních systémů, například v kontextu zdanění práce technologií.
Vedoucí práce: Zuzana Stuchlíková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses