Efektivita zaučování nováčků pomocí eLearningu oproti klasickému on-the-job training - Abdullaev, Arseniy; Kubálek, Tomáš, 1963-; Volfová, Jitka, 1982-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
V dnešním dynamickém světě byznysu se stále více klade důraz na efektivní integraci nových pracovníků do firemního prostředí. Můj zájem o toto téma pramení jak z mých vlastních zkušeností, tak ze zkušeností kolegů a přátel pracujících v různých oborech. Pozornost věnovaná procesu onboardingu a zaškolování nováčků má klíčový vliv na prosperitu a úspěch celé organizace. Mnoho studií potvrzuje, že nesprávně nastavený onboarding může vést k negativním důsledkům jak pro firmu, tak pro samotné zaměstnance. Problémy s neefektivním začleněním do firmy se často projevují v podobě vysoké fluktuace a nízké spokojenosti pracovníků. Například průzkum Gallup Hall Group z roku 2017 uvádí, že 88 % zaměstnanců se setkalo s nevhodným procesem onboardingu, 20 % z nich by nedoporučilo svého zaměstnavatele dalším a třetina z nich začíná hledat novou práci již po šesti měsících. Tyto problémy se netýkají pouze specifických oborů či velikosti firem. Bez ohledu na typ a rozsah podniku tvoří jeho jádro firemní procesy, jejichž optimalizace je nezbytná. Špatný onboarding představuje pro firmu značné finanční riziko, jelikož zaškolení nováčků vyžaduje čas a zdroje. Čím rychleji se nováček adaptuje a začne plnohodnotně plnit své úkoly, tím dříve se stává pro firmu přínosem. V této bakalářské práci jsem provedl analýzu procesu zaškolování ve firmách různé velikosti a identifikoval jsem problémy i příležitosti ke zlepšení s využitím e-learningu a LMS systémů. Získaná data z výzkumu, podpořená zpětnou vazbou od zaměstnanců, slouží jako základ pro vytvoření prototypu platformy nové generace, která může výrazně zefektivnit onboarding a zároveň snížit náklady firmy na školení.
Stanovené hypotézy H1: Hypotéza tvrdí, že pomocí LMS systémů je možné urychlit a zlevnit proces učení pro společnost bez ztráty kvality Výzkumné otázky VO1: Jak probíhá proces zaučovaní nového zaměstnance ve společnosti? Jak dlouho trvá vyškolit jednoho zaměstnance na úroveň, kdy může vykonávat práci sám? Kolik stojí firme zaškolení jednoho zaměstnance? VO2: Kolik z celkového obsahu zaučovacího kurzu da se naučit online pomoci LMS? Kolik to ušetři peněz?
Vedoucí práce: Tomáš Kubálek
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses