Strukturální zkratka : služby jako motor růstu v Keni - Horáková, Ludmila (2024)
Konvenční strukturální paradigma předpokládá lineární strukturální transformaci ekonomiky, ve které je industrializace v popředí jakožto ústřední proces. Koncept strukturální zkratky však toto normalizované paradigma nabourává a při procesu transformace ekonomiky s tradiční strukturou na ekonomiku s moderní strukturou pracuje s tezí vynechání industrializace, respektive s industrializací taženou již rozvinutým sektorem služeb. Ústředním procesem nekonvenční strukturální změny zkratkou je tedy růst sektoru služeb, přičemž industrializace na tento růst navazuje a je jím stimulována, tudíž k ní dochází až v pozdějších fázích rozvoje než tomu je u tradiční strukturální transformace ekonomiky. Cílem této práce je zhodnocení trendů strukturální zkratky v Keni, coby jedné z nejvýkonnějších ekonomik východoafrického subregionu jakož i subsaharského regionu, ve které hraje sektor služeb nezastupitelnou roli. Za účelem naplnění cíle této práce je v první kapitole shrnuto dosavadní poznání v oblasti strukturální ekonomie, ve druhé kapitole je pak provedena základní strukturální analýza dlouhodobých časových řad vybraných makroekonomických indikátorů keňské ekonomiky, kterou doprovází aplikace myšlenek klasické strukturální ekonomie na koncept strukturální zkratky a rovněž kvalitativní analýza vybraných významných odvětví služeb v Keni. Práce dochází mimo další významná zjištění k závěru, že se keňská ekonomika ubírá cestou strukturální zkratky.