Environmentální management v ubytovacích zařízeních v Kalmaru - Schicková, Tereza; Scholz, Petr; Rončák, Miroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou a zhodnocením environmentálního managementu v ubytovacích zařízeních ve švédském městě Kalmar, známém pro své bohaté historické dědictví a angažovanost v oblasti udržitelnosti. Práce zkoumá, jak jsou prvky environmentálního managementu uplatňovány v praxi, a to na základě výzkumu provedeného prostřednictvím dotazníkového šetření mezi vybranými ubytovacími zařízeními. V teoretické části jsou objasněny pojmy týkající se environmentálního managementu, jeho klasifikace a certifikace ubytovacích zařízení, a představeny jsou jeho výhody a nevýhody. Praktická část se věnuje detailní analýze implementace těchto prvků, včetně úspory energie a vody, správy odpadů, využívání ekologických materiálů a motivace zaměstnanců k ekologickému chování. Výzkum ukázal, že i přes různý stupeň uplatnění těchto prvků většina zařízení přijímá určité aspekty environmentálního managementu, což napomáhá nejen ochraně životního prostředí, ale i zlepšení image ubytovacích zařízení v očích hostů. Mezi hlavní překážky implementace environmentálních opatření patří vysoké počáteční náklady a časová náročnost. Práce navrhuje změny v provozních postupech ve vybraných ubytovacích zařízení a zdůrazňuje důležitost pravidelného vzdělávání zaměstnanců a informování hostů o environmentálních opatřeních.
Vedoucí práce: Petr Scholz
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: cestovní ruch [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses