Vakcínová diplomacie v době pandemie covidu-19 - případová studie Čína - Prášek, Antonín; Peterková, Jana, 1971-; Druláková, Radka, 1973-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Tato bakalářská práce se zabývá vakcínovou diplomacií s důrazem na pandemii covidu-19. Vymezuje teoretický rámec a prostředí globálního zdraví, zdravotní diplomacie a vakcínové diplomacie, věnuje se jejich aktérům, formám a tématům. Zkoumá, jaká byla praxe vakcínové diplomacie v její historii a během pandemie covidu-19, u níž se zaměřuje na chování Světové zdravotnické organizace, Spojených států amerických, Ruska a Indie. Největší důraz je ale kladen na Čínskou lidovou republiku, případová studie analyzuje, jaká byla podoba čínské vakcínové diplomacie za pandemie covidu-19. Na případech Filipín, Guyany a dalších jihoamerických zemí a Zimbabwe se věnuje jejím stanoveným cílům a následným výsledkům. Čína zamýšlela svou vakcínovou diplomacií posílit již zavedené ekonomické a jiné vztahy se svými partnery, pozitivně zapůsobit na státy, které mezi její spojence nepatří, a vymoci si na nich ústupky. Následně bakalářská práce na základě předchozích zjištění řeší, zda a jak se vakcínová diplomacie států vlivem pandemie covidu-19 proměnila. Zjišťuje, že význam vakcínové diplomacie v rámci zahraničních politik států je silně závislý na existenci krizí a relevantních hrozeb a v čase se mění. Pandemie covidu-19 ale zapříčinila růst v agresivitě států při dosahování nelékařských cílů, které si pro svou vakcínovou diplomacii stanovují a které nesouvisí se zlepšením globálního zdraví. Práce také objevuje vzestup popularity bilaterálních kanálů, které vedle multilaterálních platforem mohou státy při své vakcínové diplomacii využít.
Vedoucí práce: Jana Peterková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní studia a diplomacie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses