Postavenie žien v ekonomickom, politickom a spoločenskom živote Iránskej islamskej republiky - Kubicová, Vanda (2024)
Táto diplomová práca skúma vývoj postavenia žien v Iráne od islamskej revolúcie v roku 1979 až po súčasnosť, s dôrazom na politické ekonomické a sociálne zmeny a ich dopad na súčasné postavenie žien v Iráne. Hlavným cieľom je preskúmať ako sa menilo ekonomické postavenie žien v Iráne v dôsledku politických a sociálnych zmien od islamskej revolúcie po súčasnosť a zároveň ako ovplyvnili tieto zmeny politické zastúpenie a účasť žien v politike. Práca ukazuje, že napriek legislatívnym zlepšeniam a medzinárodnej podpore, tradičné a náboženské štruktúry stále obmedzujú ženy v plnom uplatnení ich práv a možností či už v ekonomickej alebo politickej sfére. Práca zdôrazňuje potrebu pokračujúcich reforiem na zlepšenie sociálneho, ekonomického a politického postavenia žien v Iráne.