Postavenie žien v ekonomickom, politickom a spoločenskom živote Iránskej islamskej republiky - Kubicová, Vanda; De Castro, Tereza; Fojtíková, Lenka; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů (2024)
Táto diplomová práca skúma vývoj postavenia žien v Iráne od islamskej revolúcie v roku 1979 až po súčasnosť, s dôrazom na politické ekonomické a sociálne zmeny a ich dopad na súčasné postavenie žien v Iráne. Hlavným cieľom je preskúmať ako sa menilo ekonomické postavenie žien v Iráne v dôsledku politických a sociálnych zmien od islamskej revolúcie po súčasnosť a zároveň ako ovplyvnili tieto zmeny politické zastúpenie a účasť žien v politike. Práca ukazuje, že napriek legislatívnym zlepšeniam a medzinárodnej podpore, tradičné a náboženské štruktúry stále obmedzujú ženy v plnom uplatnení ich práv a možností či už v ekonomickej alebo politickej sfére. Práca zdôrazňuje potrebu pokračujúcich reforiem na zlepšenie sociálneho, ekonomického a politického postavenia žien v Iráne.
Vedoucí práce: Tereza De Castro
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta mezinárodních vztahů, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: mezinárodní obchod [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses