Úroveň mzdovej transparentnosti v Českej republike - Belovová, Martina; Král, Pavel; Golotovskiy, Roman; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu (2024)
Bakalárska práca sa venuje téme mzdovej transparentnosti a jej celospoločenskými dopadmi, zaoberá sa mzdovou transparentnosťou v Českej republike aj vo svete. Identifikuje možné prístupy merania úrovne mzdovej transparentnosti. V práci boli odhalené prístupy od Smit a Montag-Smit (2019), Hartmann a Slapničar (2012), Arnold et al. (2018) a Arnold et al. (2024). Z uvedených prístupov je najvhodnejší prístup od Arnold et al. (2018). Tento nástroj bol použitý na meranie úrovne mzdovej transparentnosti v Českej republike. Z realizovaných prieskumov vyšlo, že: najtransparentnejšie oblasti odmeňovania sú benefity, najmenej transparentné oblasti sú základná mzda, zvyšovanie mzdy, či variabilná mzda na úrovni jednotlivca- prémie, bonusy. Výsledky z prieskumov prinášajú informácie o úrovni mzdovej transparentnosti v Českej republike, nakoľko doteraz nebolo známe, ako je to so mzdovou transparentnosťou v Českej republike.
Vedoucí práce: Pavel Král
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta managementu, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: management [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses