Porovnání modelů řízení zásob a podnikové praxe maloobchodní společnosti - Macková, Tereza; Borovička, Adam; Plajner, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Cílem této práce je popsat a porovnat postupy a výsledky, především celkové náklady objednací hladiny, vypočítané modelem optimální velikosti objednávky (EOQ), modelem optimální velikosti objednávky se složeným úročením (EOQ_C) a simulačním a optimalizačním modelem zásob v tabulkovém procesoru (Tabulkový model) s optimalizačním algoritmem v OR Tools. Optimalizační algoritmus je v současnosti vyvíjen nejmenovanou společností a k porovnání dochází z toho důvodu, že chceme ověřit, zda je optimalizační algoritmus v současnosti nejlepší řešení a nebo zda má nějaké nedostatky, které je možné při vývoji odstranit. V práci budou nejdříve popsány principy řízení zásob a materiálu z pohledu logistiky a vybrání klíčových položek dle analýzy ABC a XYZ. Dále práce pojednává o modelech EOQ, EOQ_C, Tabulkovém modelu a optimalizačním algoritmu v OR Tools. Nakonec na testovacích datech modelové společnosti dochází k vybrání klíčových položek pomocí analýz. Na těchto položkách dochází k výpočtu nejlepšího (optimálního) objednávaného množství a nákladů s ním spojených, porovnání výsledků a následně určení nejvhodnějšího způsobu výpočtu. Výsledky jsou porovnávány jak na základě celkových nákladů, tak i přesnosti objednávaného množství oproti očekávané realitě. Důvodem porovnání těchto modelů je, že chceme otestovat kvalitu optimalizačního algoritmu a případně nalézt mezery, které algoritmus může mít a na základě toho jej vylepšit. Dále bude v práci popsáno, z jakých důvodů se výsledky modelů liší. Optimalizační algoritmus v Google OR-Tools využívá programovacího rozhraní Python, takže modely jsou řešeny pomocí stejného softwaru kromě Tabulkového modelu, který je řešen v MS Excel doplňkem řešitel.
Vedoucí práce: Adam Borovička
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses