Současné pojetí role Scrum Master - Botur, Dominik (2024)
Agilní způsob vývoje softwaru se v dnešní době těší velké oblibě. Nejpoužívanějším agilním frameworkem je Scrum. Za zavedení Scrumu v organizaci je zodpovědná role Scrum Master. Agilní frameworky jako Scrum byly koncipovány spíše pro menší projekty, díky své užitečnosti se však agilita začala postupem času prosazovat i na poli velkých projektů a začaly vznikat agilní škálovatelné frameworky. Publikací zabývajících se rolí Scrum Master nebo agilními škálovatelnými agilními frameworky je omezené množství. Právě nesprávné zavedení frameworku v organizaci bylo navíc identifikováno jako jeden z hlavních problémů při implementaci agilních škálovatelných frameworků. Práce si tedy klade za cíl vymezit pojetí role Scrum Master v rámci agilních škálovatelných frameworků a zároveň zmapovat její vývoj od jejího počátku až do současnosti. K dosažení cíle je použita literární rešerše v kombinaci s analýzou a syntézou. Pro zmapování současného stavu poznání o roli Scrum Master v kontextu agilního škálovaného prostředí je použita systematická mapující studie. Originální role Scrum Master se v průběhu let od svého vzniku vyvinula z manažerské role do role facilitátora. Agilní škálovatelné frameworky pak většinou pro vykonávání jejích povinností kromě role Scrum Master zavádějí další individuální či týmové role. Tímto způsobem jsou povinnosti role Scrum Master zajišťovány na různých úrovních organizace. Práce přináší aktuální pohled na podobu role Scrum Master jak v kontextu originálního frameworku Scrum, tak i její adaptace v rámci populárních agilních škálovatelných frameworků současnosti. Napomáhá tak pochopení jejího vzniku, významu a poskytuje přehled o navrhovaných způsobech jejího zavedení v organizaci.