Vytvoření aplikace pro automatické generování vlastního stylu oblečení - Dvoriak, Pavel; Mittner, Jan; Buchalcevová, Alena, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato práce zkoumá možnosti vývoje webové aplikace se speciálním zaměřením na modely strojového učení, konkrétně pak generativní modely převádějící text na obraz, které se v posledních letech staly velice populárními. S exponenciálním růstem digitálního obsahu posledních několika let tak vytváří ideální kombinaci pro příležitost využití takových modelů pro generování vlastního vizuálního obsahu. Výzkum se zabývá využitím vlastního řešení text-to-image modelu a jeho účinností při generování realistických a kontextuálně relevantních obrazů dle textového zadání. Specifickou oblastí zvolenou pro využití generativních modelů je oblast módy, která je rovněž odvětvím procházejícím „digitalizací“, kdy se velká část výběru, prodeje i oslovování koncových zákazníků přesunula do online světa. Proces vývoje zahrnuje integraci řečeného modelu do přívětivého uživatelského rozhraní, které umožňuje uživateli vytvářet unikátní styl oblečení dle svých preferencí na základě textových vstupů, a to téměř v reálném čase. Pomocí evaluace modelu uživatelskou zpětnou vazbou a srovnáním s jinými modely je měřena účinnost, použitelnost a potenciál dalšího zdokonalování. Nálezy mohou přispět ke zlepšení poznání generativních modelů a zejména jejich integrace do webového prostředí, poskytující cestu dalším inovacím a kreativní tvorbě.
Vedoucí práce: Jan Mittner
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: vývoj informačních systémů [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses