​Generování škodlivého obsahu : ChatGPT Plus, Gemini a kyberbezpečnost - Tran, Duc Trung; Kovářová, Marie; Maryška, Miloš; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2024)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na problematiku využívání nástrojů ChatGPT-4 a Gemini ke generování škodlivých obsahů s potenciálním rizikem pro kybernetickou bezpečnost. Nabízí teoretické základy ohledně oblasti kybernetické bezpečnosti, LLM modelů, jejich nástrojů a problémů těchto technologií pro kybernetickou bezpečnost v současnosti. Mimo jiné, praktická část demonstruje schopnost zkoumaných nástrojů generovat malware, ransomware, phishingové e-maily, keylogger a SQL injection. Pomocí těchto nástrojů také došlo k úspěšné tvorbě jednoduchého škodlivého programu na základě předem stanoveného scénáře. Praktická analýza odhalila, že oba nástroje mohou generovat různorodé obsahy, které mohou být potenciálním rizikem pro kyberbezpečnost. Bylo zjištěno, že dokonce i uživatel bez pokročilých znalostí může tyto nástroje využít k vytváření škodlivého obsahu, přičemž klíčem k úspěchu je vhodná formulace a jazyk příkazů. Toto zjištění zdůrazňuje potřebu dalšího výzkumu v oblasti prompt inženýrství a zkoumání, jak různé jazykové varianty mají vliv na výstupy z LLM nástrojů či modelů.
Vedoucí práce: Marie Kovářová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2024
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2024
Způsob přístupu: Internet
Keywords: aplikovaná informatika [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses